Tartaletki z kremem milky way i owocami to świetna propozycja na ta porę roku. 4 tartaletki każda o średnicy 12 cm wypełnione po brzegi pysznym kremem, soczystymi owocami i odrobiną galaretki. Krem choć wykonany domowym sposobem do złudzenia przypomina nadzienie batoników Milky Way. Jest prosty w przygotowaniu i rewelacyjnie łączy się z owocami. Tartaletki przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego z którego jeśli wolicie można przygotować tartę w całości nie dzieląc ciasta na mniejsze porcje jak również nie zmieniając proporcji pozostałych składników. Polecam ten deser to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki:
- 1 blat francuskiego ciasta
Ponadto:
- 300 g truskawek lub innych dowolnych owoców mogą być również owoce z puszki
- 1 galaretka, dobrana odpowiednio do owoców, u mnie truskawkowa ( galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.)
Ciastem wykleić wysmarowaną wcześniej tłuszczem formę na tarty lub podzielić na 4 części i w taki sam sposób przygotować tartaletki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na tarteletki wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je kulkami ceramicznymi lub ziarnami grochu czy fasoli. (Ten zabieg jest po to by ciasto pozostało całkowicie równe.) Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 12 minut. Po tym czasie ściągamy z ciasta papier wraz z kulkami i dopiekamy kolejne 8 minut aż ciasto się lekko zarumieni. Wyciągamy z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Spód do ciasta można również przygotować wg tego przepisu.
Mleczny krem Milky Way:
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 czubata szklanka pełno-tłustego mleka w proszku
- 90 g miękkiego masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić żeby wystygło.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę aż zrobi się śnieżnobiałe. Następnie dodawać naprzemiennie mleczny syrop i mleko w proszku cały czas ucierać do powstania gładkiego, delikatnego kremu.
Przygotowanie:
Tartaletki lub tartę w zależności na co się zdecydowaliście wypełnić mlecznym kremem Milky Way.
Truskawki pozbawić szypułek, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na plastry i udekorować nimi ciasto, lekko wbijając w krem. Po wierzchu polać tężejąca galaretką. Musi być tężejąca żeby nie spłynęła z owoców. Odstawić do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego 🙂
One Comment