Przystawki – idealne menu na party

przystawki-3

Przystawki na imprezy i jako przekąski

Planując przyjęcie od razu musimy założyć jakiego rodzaju to będzie party. Od tego czy będzie to przyjęcie na stojąco czy biesiadne party przy stole zależy nasze menu. Przyjęcia na stojąco są bardzo praktyczne, umożliwiają zaproszenie stosunkowo dużej liczby gości nawet do niezbyt dużego mieszkania. Bufet  z przekąskami powinien stać pod ścianą albo na środku pokoju by goście swobodnie mogli koło niego się poruszać i nakładać sobie przekąski. Stół powinien być obficie zastawiony potrawami, które z łatwością można nabrać z półmiska. A oto kilka inspiracji 🙂

przystawki
1-2 paszteciki wielosmakowe
3 koreczki
4 błyskawiczna sałatka z kurczaka

5 jak sushi (przekąski z naleśników buraczanych) – linki na dole

przystawki

Pieczywo lub krakersy z serkiem ze szczypiorkiem i łososiem

Inaczej sprawa wygląda gdy zwyczajnie przychodzi do nas kilkoro znajomych i również przygotowujemy kilka zakąsek. Wówczas praktycznie przygotować coś co nie zajmie zbyt wiele miejsca, a będzie smaczne i pożywne. Najlepsze są proste przekąski, które można jeść rękoma bez konieczności wyciągania całej zastawy.

świderki

Francuskie świderki 

Francuskie ślimaczki z pieczarkami

Jadłospis wystawnego, wieczornego przyjęcia przyjęcia tzw. składa się zazwyczaj z 3 lub 4 dań. Jeśli jest to skromniejsza kolacja zaczynamy od podania przekąsek, następnie zupa w filiżankach lub bulionówkach, potem pieczenie z warzywami, a na koniec deser. Do bardziej wytwornych kolacji dodajemy przystawki, zakąski na zimno i ryby.

Pamiętajmy, że żadne z przyjęć nie może odbyć się bez rożnego rodzaju przekąsek słodkich i wytrawnych. Właśnie tą część menu można tu zobaczyć.

przekąski

1 domowe pralinki
2 Mini babeczki z francuskiego ciasta

3 kokosowe pralinki ala Rafaello

jajka-faszerowane-1

Jajka faszerowane awokado z papryką

sałatka
Zachęcam również do zapoznania się z tym wpisem pełnym zimnych przekąsek
Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *