Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami oraz krótka historia króla warzyw.

Brokuły, uprawiane już w starożytności, pochodzą prawdopodobnie z rejonu Morza Śródziemnego. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz utrzymania dobrego samopoczucia. Jednak te zielone warzywa to nie tylko samo zdrowie pochodzące prosto z natury. Brokuły mają wyjątkowy, delikatny smak, dzięki czemu są źródłem niekończących się kulinarnych możliwości!

Krótka historia „króla warzyw”

Historia pochodzenia brokułu nie jest do końca znana. Uważa się, że to wyjątkowe warzywo wywodzi się z rejonów Morza Śródziemnego, a jego ojczyzną jest urokliwa wyspa Cypr. Powszechnie uprawiano go już w starożytnej Grecji oraz Rzymie, gdzie znany był pod nazwą cyma. Obecnie przyjęta nazwa brokuł ma swoje korzenie we włoskim słowie „broccoli”, które dawniej oznaczało delikatny, młody pęd roślin kapustnych. Aktualnie brokuły są znane i uprawiane w wielu krajach na całym świecie, oferując nie tylko cenne wartości odżywcze, ale także wspaniały smak.

Kulinarne możliwości

Brokuły charakteryzuje delikatny smak, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do wielu różnorodnych dań. Można jeść je na surowo, ugotowane, w postaci zup oraz jako dodatek do sałatek, makaronów czy zapiekanek. Idealnie nadają się do mrożenia, ponieważ w tym stanie zachowują swoje walory smakowe oraz intensywną, zieloną barwę. Mogą być spożywane także jako kiełki lub kilkudniowe siewki. Co więcej, są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego możemy bez obaw cieszyć się ich smakiem.

Betty gotuje

Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami – Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • mąka – 1,5 szklanki
  • sól morska – łyżeczka
  • masło – 3/4 kostki
  • jajko – 1 szt.
  • brokuł – 1 szt.
  • cebula szalotka – 2 szt.
  • suszone pomidory z zalewy – garść
  • kapary – 2 łyżki
  • świeża bazylia
  • ser żółty starty – pół szklanki
  • musztarda Dijon – łyżka
  • jajka – 5 szt.
  • śmietana 30% – półtorej szklanki
  • mleko zimne – 2 łyżki (może być też śmietana gęsta)
  • sól / pieprz

Przygotowanie:

Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód. Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód. Piecz w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.

Smacznego 🙂

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *