Babka jogurtowa, jest nieco inna niż wszystkie babki. Przede wszystkim różni się tym, że zachowuje długo świeżość, jest o wiele bardziej mięsista i zbita, a przy tym jest bardzo wilgotna wg mnie właśnie za sprawą jogurtu. To sprawia, że jest naprawdę wyborna. Idealnie nadaje się na Wielkanoc, ale również na zwyczajny codzienny deser. A może właśnie dzięki niej nie będzie tak zwyczajnie? Przygotowanie babki jest bardzo proste, zajmuje dosłownie chwilę, oczywiście nie licząc pieczenia. Jej smak można nieco modyfikować dodając np. skórkę z otartej cytryny lub pomarańczy. Dziś zapraszam na wersję waniliową.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru z górką
- 2 łyżeczki cukru waniliowego ewentualnie aromat waniliowy lub cytrynowy / zamiennie skórka z otartej cytryny lub pomarańczy
- 150 ml oleju
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do oprószenia babki albo lukier cytrynowy przygotowany z ¾ szklanki cukru pudru wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny.
- Ponadto odrobina tłuszczu i bułki tartej lub kaszki mannej do wysmarowania i oprószenia blaszki
Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy 23 cm.
Przygotowanie:
Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka przez dłuższą chwilę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, do otrzymania jasnej lekkiej konsystencji.
Cały czas miksując stopniowo dolewać olej, a następnie jogurt.
Mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do masy stopniowo w kilku turach. Całość wymieszać bardzo dokładnie szpatułką.
Przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i dowolnie udekorować cukrem lub lukrem.
Smacznego 🙂