Babka jogurtowa

babka jogurtowa

Babka jogurtowa, jest nieco inna niż wszystkie babki. Przede wszystkim różni się tym, że zachowuje długo świeżość, jest o wiele bardziej mięsista i zbita, a przy tym jest bardzo wilgotna wg mnie właśnie za sprawą jogurtu. To sprawia, że jest naprawdę wyborna. Idealnie nadaje się na Wielkanoc, ale również na zwyczajny codzienny deser. A może właśnie dzięki niej nie będzie tak zwyczajnie? Przygotowanie babki jest bardzo proste, zajmuje dosłownie chwilę, oczywiście nie licząc pieczenia. Jej smak można nieco modyfikować dodając np. skórkę z otartej cytryny lub pomarańczy. Dziś zapraszam na wersję waniliową.

babka jogurtowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru z górką
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ewentualnie aromat waniliowy lub cytrynowy / zamiennie skórka z otartej cytryny lub pomarańczy
  • 150 ml oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier puder do oprószenia babki albo lukier cytrynowy przygotowany z ¾ szklanki cukru pudru wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny.
  • Ponadto odrobina tłuszczu i bułki tartej lub kaszki mannej do wysmarowania i oprószenia blaszki

Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy 23 cm.

Przygotowanie:

Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka przez dłuższą chwilę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, do otrzymania jasnej lekkiej konsystencji.

Cały czas miksując stopniowo dolewać olej, a następnie jogurt.

Mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do masy stopniowo w kilku turach. Całość wymieszać bardzo dokładnie szpatułką.

Przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić i dowolnie udekorować cukrem lub lukrem.

Smacznego 🙂

babka jogurtowa

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *