Bananowy jeż z mascarpone

Ciasto bananowy jeż 3

Ciasto bananowy jeż

Pyszny, delikatny biszkopt, nasączony sokiem pomarańczowym, przekładany owocami i  kremem z bitej śmietany oraz mascarpone. Ozdobiony okruszkami ciasta i odrobiną wiórków czekoladowych. Taki jest właśnie jeż bananowy. Pomysł na to ciasto został zapożyczony od firmy Delecta. Przeglądając w sklepie artykuły tej firmy zobaczyłam ciasto w kształcie jeża. Nie sądziłam wcześniej, że jest tak banalnie prosty w wykonaniu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. (Choć nad dekoracją można by jeszcze trochę popracować 🙂 Nie jest zbyt słodkie, jest po prostu idealne na deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam!

Ciasto bananowy jeż 4
Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto bananowy jeż

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąki i wymieszać rózgą albo szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Przelać do tortownicy ciasto i wyrównać. Piec w temp.170°C około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

By ciasto nie opadało zaraz po wyjęciu z piekarnika spuścić je w blasze z wysokości kolan na podłogę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować krem.

 

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na krem.

 

Ponadto potrzebujemy:
  • 3-4 banany lub inne owoce (wspaniale komponują się kandyzowane brzoskwinie lub maliny)
  • Do zwilżenia biszkoptu pół szklanki soku pomarańczowego lub pół szklanki przegotowanej wody połączonej z aromatem waniliowym lub innym wg własnego uznania.
  • 3 łyżki starej czekolady lub wiórki czekoladowe i cukierki lub jakieś ciemne owoce na nosek i oczy


Na zdjęciach przedstawiam jak postępować z ciastem.

  • Wystudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i przecinamy w poprzek na dwa blaty.
  • Następnie przecinamy ciasto na pół, po czym składamy połówki ze sobą by odkroić z niego pasek o szerokości około 1,5 cm
  • Jeden fragment górnej części biszkoptu zwilżamy kilkoma łyżkami soku, na nim układamy przecięte wzdłuż banany, a na nie krem tak by je pokryć.
  • Na krem układamy kolejną blat spodniej części biszkoptu, znów zwilżamy, banany i krem
  • Powtarzamy czynności, kończąc wierzchnią częścią ciasta, które również zwilżamy, a na nie banany z kremem.
  • Powstałą kopułę delikatnie dociskamy i układamy grzbietem do góry, w całości pokrywamy pozostałym kremem.
  • Pozostałe 2 fragmenty ciasta kruszymy drobniutko do miseczki i mieszamy z utartą czekoladą, można jeszcze dodać ozdobne mini patyczki czekoladowe.
  • Obsypujemy całą kopułę kruchym ciastem z czekoladą formując jeża

Dodajemy oczy i nos – jeż już gotowy

Smacznego 🙂

Ciasto bananowy jeż 1
Share Button

One Comment

Skomentuj Jaglusia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *