
Betty pisze
Domowa lemoniada jest fantastyczna na cieplejsze dni. Zważywszy, że można przygotować ją bardzo szybko i prosto. Jest wspaniałą i zdrową odmianą od napoi gazowanych. Ponadto z dodatkiem mięty daje niesamowite uczucie świeżości i jest niezwykle orzeźwiająca. Zaś w połączeniu z cytrusami świetnie gasi pragnienie. W zależności od ilość owoców można przygotować napój w formie gęstego smoothie lub delikatnej w smaku wody truskawkowej. Jeno jest pewne w zależności od preferencji każdy napój ze świeżymi truskawkami jest po prostu pyszny. Polecam!
- Składniki na 2 l gęstego napoju:
- 700 g truskawek
- 1 litr wody mineralnej niezgazowanej
- 4 łyżki miodu rozpuszczone w szklance letniej wody przegotowanej
- 1 cytryna
- Lód na dopełnienie lemoniady
Przygotowanie:
Truskawki, oczyścić, opłukać zmiksować na gładki mus. Zalać wodą mineralną. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i słodką wodę. Dopełnić do 2 litrów mocno pokruszonym lodem. Ten napój dzięki zmiksowanym owocom i okruszkom lodu jest bardzo orzeźwiający, dość gęsty i mocno truskawkowy, delikatnie kwaskowy.

Betty pisze
- Składniki na dwa litry wody truskawkowej z cytrusami i miętą:
- 600 g truskawek
- 2 limonki
- 1 cytryna
- 5 łyżek cukru trzcinowego rozpuszczonego w 1 szklance ciepłej wody
- kilka gałązek mięty
- 1 l wody mineralnej
Przygotowanie:
Owoce oczyścić, opłukać i włożyć do dużego dzbanka. Dodać sok z 1 cytryny i wodę mineralną. Wodę z cukrem wystudzić i również dodać do pozostałych składników. Odstawić do lodówki na minimum 1,5 godziny do mocnego schłodzenia.
Podawać z lodem, miętą i plasterkami limonki. Woda musi się schłodzić, jest wówczas o wiele smaczniejsza, ponadto truskawki puszczą nieco soku i dzięki temu nieco zabarwią wodę, dodając również smaku. Ten napój jest wyjątkowo atrakcyjny bowiem mamy tu 2 w 1, orzeźwiający napój i truskawkową przekąskę zarazem.
- Składniki na dużą porcję 3 l wody lemoniady z cytrusami i naparem z mięty:
- 3 litry wody
- 5 gałązek mięty
- Duża pomarańcza
- 2 cytryny
- 600 g truskawek
- 4 łyżki miodu. Jeśli lubicie bardzo słodkie można dosłodzić.
Przygotowanie:
Wodę zagotować, dodać gałązki mięty i odstawić do wystudzenia. Jak napój będzie już letni, dodać cytrusy pokrojone na cienkie plastry. Truskawki umyć, usunąć szypułki zmiksować blenderem, zalać 2 szklankami naparu mięty i zagotować. Z powrotem przelac do naparu z miety. Dosłodzić miodem, wymieszać do jego rozpuszczenia. Podawać zimną, najlepiej z lodem. Przechowywać w
lodówce do maksimum 3 dni. Ta lemoniada barwą przypomina kompot i ma mocno wyczuwalny miętowo-truskawkowy smak.
Na zdrowie!