Sernik czekoladowy jest na bazie serka mascarpone, usztywniony białą i ciemną czekoladą, która świetnie zastępuje rolę żelatyny. Na spodzie znajdują się herbatniki, a wierzch to delikatna bita śmietana oprószona odrobiną czekolady. Ta propozycja to wspaniałe połączenie serka z czekoladą, smakuje wyśmienicie, jest zbity, łatwo się kroi, a jednocześnie ma posmak kremu. Doskonały dla wszystkich miłośników serników i osób, które nie lubią piec. Dobrze schłodzony w upalne dni zastąpi lody. Polecam!
Składniki na formę o rozmiarach 23/27:
Na spód: folia spożywcza i 200 g herbatników
Masa serowa:
- 3 serki mascarpone w temperaturze pokojowej
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 tabliczki ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- Ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru (jeśli ma być bardziej słodkie)
Masa śmietankowa:
- 650 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl. wody
Dodatkowo: utarte 3 kosteczki ciemnej czekolady to oprószenia wierzchu.
Przygotowanie:
Formę wyłożyć folią, ułatwi to wyciągnięcie ciasta w całości. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim wypełniając całe dno.
Ubić śmietankę, podzielić na dwie części i odstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by przestygła. W międzyczasie gdy czekolada będzie stygła 1,5 serka zmiksować, dodać do niego letnią, ale jeszcze płynną czekoladę i ponownie szybko zmiksować na najwyższych obrotach. W tym momencie można spróbować masy, jeśli wyda się mało słodka należy dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować. Na koniec dodać jedną część śmietanki, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Króciutko tylko by się masy połączyły. Gotową masą od razu pokryć w formie herbatniki i odstawić do lodówki.
Ciemną masę przygotować dokładnie w taki sam sposób jak białą. Z tym tylko wyjątkiem, że zanim dodamy czekoladę, to najpierw wymieszamy serek z kakao. Ewentualnie dosładzamy, jeśli po dodaniu czekolady wyda się mało słodkie. Pokrywamy ciemną masą, białą warstwę sernika i znów odstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do zimnej wody by napęczniała i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie gotujemy! Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Do wystudzonej żelatyny, dodajemy sporą łyżkę ubitej śmietanki. Mieszamy by zahartować żelatynę. Po czym strumieniem wlewamy ją do śmietanki i miksujemy by wszystko wymieszać.
Wylewamy śmietankę na wierzch sernika i odstawiamy do lodówki.
Po chwili oprószamy startą czekoladą i ponownie odstawiamy sernik na minimum 4 godziny lub dłużej by uzyskał zbitą konsystencję.
Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was tym długim opisem, ale chciałam zrobić to dokładnie. To ciasto nie może się nie udać.
Smacznego!