Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas najpierw gotujemy do miękkości mięso, wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy zupę wg przepisu. Na sam koniec dodajemy obrane, pozbawione kości mięso z powrotem do zupy. Ja przygotowuje krupnik bez mięsa i zapewniam, że jest równie pyszny i sycący. Dawniej dla smaku dodawałam kostki rosołowe, jednak w trosce o zdrowie przestałam to robić i doprawiam zupę w całkowicie naturalny sposób korzystając z ziół i przypraw dzięki temu wiem, że jest bardzo zdrowa i smaczna. Polecam również meksykańską zupę z tortillą, jest równie pyszna!
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej; jeśli lubicie bardzo gęściejsza to 150 g
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- natka pietruszki (może być mrożona)
- przyprawy (sól, odrobina świeżo zmielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i sporo lubczyku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Cebulę wraz z porem zeszklić na oliwie przez około 2 – 3 minuty. Pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków pokroić w kostkę lub słupki, zalać 2 l zimnej wody, ugotować bulion warzywny. (Jeśli używamy wywaru z mięsa nie dodajemy oliwy, a cebulę i por gotujemy z pozostałymi warzywami). Do gotujących się warzyw dodać, liście laurowe i ziele angielskie, przykryć pokrywką i
gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę.
Gotujemy pod przykryciem kolejne 25 – 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać około 1 łyżki soli i lubczyku oraz szczyptę pieprzu. Na koniec dodać pietruszkę, posmakować, ewentualnie doprawić do smaku. Krupnik gotowy.
Smacznego 🙂