Kurczak curry faszerowany ryżem z pieczarkami

Kurczak curry
Mięso drobiowe jest najchętniej zjadanym mięsem na całym świecie.
Mimo, iż kurczak wydaje się wręcz pospolity, możemy przygotować go na wiele sposobów. Jak kocham to mięso za walory smakowe i właśnie za ogromne możliwości wykorzystania. Do bardziej efektownych dań zdecydowanie należy kurczak faszerowany. Taki proponuję właśnie dziś, zrobi ogromne wrażenie szczególnie w czasie rodzinnych uroczystości, świąt, czy nawet niedzielnych obiadów. A gdy do tego dodam, że ma soczystą, chrupiącą skórkę, mięso delikatne, a farsz to ryż  z pieczarkami z dodatkiem indyjskich przypraw w pięknym żółtobrązowym kolorze. Teraz już nie macie wątpliwości, że to danie uświetni obiad, aromatyczny kurczak curry zwoła wszystkich do stołu.
 
Składniki:
  • Kurczak około 1,5 – 1,7 kg
  • 1 łyżka imbiru
  • 3 łyżki curry
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła

Kurczak curry

Nadzienie:
  • 100 g ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
  • 2 łyżkioleju

Kurczak curry

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju przesmażamy na nim kurkumę, 1 łyżeczkę curry i suche ziarenka ryżu, mieszamy cały czas, aż ziarenka zrobią się żółte.

Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Od zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z kuchenki przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut by ryż wchłonął cały pozostały płyn.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i umyte pokrojone na plastry pieczarki. Smażymy około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy z grzybami by składniki się przeniknęły i dobrze wymieszały. Ewentualnie można jeszcze doprawić solą i pieprzem gdyby była taka potrzeba.

Z przypraw do kurczaka zrobić mieszankę. Wszystkie wsypać do miseczki i wymieszać łyżeczką. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wnętrze wypełniamy po same brzegi mocno wciskając nadzienie, spinamy wykałaczką skórę by otwór się nie rozchodził i dokładnie nacieramy całego kurczaka mieszanką przypraw.

Tak przygotowanego układamy piersią do góry w formie wysmarowanej masłem, nóżki
składamy na krzyż i związujemy nitką.

Formę przykrywamy szczelnie folią do pieczenia w której robimy na górze trzy dziurki i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180° i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kolejne 15 minut kurczaka by się ładnie zbrązowiał. Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.

Smacznego 🙂

Kurczak curry

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *