Tradycyjna sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

 Sałatka jarzynowa w kilku dekoracjach

Sałatka jarzynowa jest bardzo prostym i smacznym daniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez jej udziału. W zależności od okoliczności przyrządzam ją w różnej formie i dekoracji by zawsze wyróżniała w tłumie innych potraw. Od razu dodam, że nie używam do sałatki selera, ani korzenia pietruszki wg mnie oba te warzywa są zbyt intensywne w smaku by brały w niej udział, ale jeśli ktoś lubi to oczywiście może. 🙂 Mimo to, a być może właśnie dlatego sałatka jest pyszna. Dodatkowo przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza jest całkowicie jarzynowa, zaś do drugiej dodałam małą laskę kiełbasy podlaskiej. Należy jednak pamiętać, że sałatka z obojętnie jaką wędlina musi być zjedzona szybko by nie zaczęła się psuć. Zawsze robię takiej jedna salaterkę bo jest przepyszna i Wam polecam 🙂

 salatka-jarzynowa-2

Składniki:

  • ziemniaki 8 (900g)
  • marchew 6 dużych
  • jajka na twardo 8
  • ogórki kiszone 4
  • 1 cebula lub por
  • 2 jabłka
  • puszka groszku konserwowego 1
  • garść natki pietruszki do sałatki oraz kilka gałązek do dekoracji
  • musztarda 2 łyżeczki
  • majonez 320 gram
  • sól i pieprz do smaku

salatka-jarzynowa
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki oraz ogórki, jajka i obrane jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Jeżeli planujemy zrobić sałatkę w dwóch smakach to w tym momencie dzielimy całość do dwóch naczyń.
Do jednej miski dodajemy drobno posiekaną cebule, a do drugiej pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Cebuli nie łączymy z kiełbasą gdyż nie zjedzona sałatka w jeden dzień może się szybko zepsuć.) Sałatkę układamy na dwóch półmiskach formując albo jedną dużą, albo dwie troszkę mniejsze marchewki. Teraz przechodzimy do ugotowanej marchwi, należy ją obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Końcówki natki pietruszki wbijamy w uformowaną marchew tworząc nać i całość pokrywamy cienką warstwą utartej marchewki. Prawda, że łatwe i pięknie wygląda? Każdy nakładając sobie na talerz porcje będzie miał swoją porcje marchewki. Mam nadzieję, że pozostałe zdjęcia będą dla Was inspiracji do własnych dekoracji 🙂

Smacznego!

salatka-jarzynowa-1
Uwaga: przygotowując sałatkę do innej dekoracji kroimy marchewkę w kostkę jak pozostałe warzywa i mieszamy wraz z nimi. W zależności od kolorystyki i zaplanowanej dekoracji można groszek zastąpić kukurydzą albo papryką lub użyć żółtego sera.

tradycyjna-salatka-4

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *