Drożdżówki z budyniem to chyba najsmaczniejsza wersja drożdżowych bułeczek. Mogłabym je jadać każdego dnia, a i Wam z pewnością posmakują. Bo przecież ciasto drożdżowe kochają chyba wszyscy? A z dodatkiem budyniu smakuje ono po prostu obłędnie. Dodatkowo wykorzystałam rabarbar, który idealnie dodaje kwaskową nutę, można użyć dowolnych owoców lub przygotować drożdżówki same z budyniem, a nawet z dodatkiem kruszonki. Przepis na drożdżówki jest już na blogu, ale przygotowałam je inaczej, mimo wykorzystania tego samego ciasta. Ciekawych zachęcam do porównania przepisu. 🙂
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + do podsypania
- 130 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka letniego mleka
- ¼ łyżeczka soli
- 45 g drożdży
Ponadto:
- 2 budynie waniliowe z cukrem, każdy na 0,5 l mleka
- 650 ml mleka
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 gałązki rabarbaru
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka miksować z cukrem na puszysta masę, dodać wystudzone i rozpuszczone masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Stopniowo dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie do momentu, aż będzie odklejać się od dłoni.
Misę z ciastem nakryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W międzyczasie ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu ale korzystając z pomniejszonej ilości mleka i dodatkowo dosłodzone 1 łyżką cukru.
Rabarbar, umyć odciąć końcówki i pokroić na niewielką kostkę. Moje drożdżówki są na końcu oproszone cukrem pudrem ale można dodatkowo przygotować kruszonkę. Jak kto woli. Przepis na kruszonkę znajdziecie w mini drożdżówkach w linku na górze.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagnieść, uformować z niego wałek i podzielić nożem na 12 plastrów. Każdy powinien mieć około 110 g. W dłoniach uformować kuleczki, delikatnie otoczyć je w mące i poukładać w odstępach na blasze. Drożdżówki mocno rosną i będą bardzo duże dlatego ja użyłam dwóch blach.
Dnem szklanki spłaszczyć drożdżowe bułeczki, tak mocno aż powstanie spore wgłębienie i wyższy brzeg dookoła.
Tak przygotowane odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia. Napełnić zimnym budyniem, po dwie spore łyżki do każdej bułeczki. Na całą powierzchnię bułeczek nakładać rabarbar lub inne owoce. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut aż się lekko zrumienią. Oprószyć cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego ?