Kapusta na krótko

Kapusta na krótko jest pysznym uzupełnieniem obiadu, można by
rzec, że to taki letni bigos. Choć zdecydowanie różni się od bigosu, to w
zasadzie można podawać ją w taki sam sposób. Kapusta na krótko ma na pewno dwie
zalety jest smaczna i szybko się ją przyrządza, do tego jest bardzo
aromatyczna, szczególnie jeśli przyrządza się ją z boczkiem i doprawia
koperkiem. Polecam


Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 25 – 30 dag (w zależności czy lubimy dużo mięsa w kapuście) wędzonki,
    boczku lub innej, np. dobrze uwędzonej kiełbasy
  • Pęczek kopru drobno posiekany
  • Pieprz, sól do smaku

 

Przygotowanie:
Kapustkę rozkrawam na ćwiartki, wykrawam głąb i siekam. Pokrojoną
wkładam do garnka zalewam około 200 ml wody, odrobinę solę i duszę po
przykryciem około 10 minut. Międzyczasie obraną cebule kroję w kosteczkę i
podsmażam z boczkiem na patelni, jeśli z boczku nie wytopi się dużo tłuszczu
dodaję łyżkę masła.  Podsmażony boczek z
cebulą dodaję do kapusty i razem gotuje kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaję
koper i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  1. Jeżeli preferujemy bardzo gęstą
    kapustę można ją zagęścić dodając płaską łyżkę mąki, ale już na sam koniec i
    szybko mieszać. Po dodaniu mąki gotować jeszcze minutkę.
  2. Taką kapustę możemy przyrządzić o każdej porze roku, niestety
    tylko młodą możemy gotować tak krótko. Starszą kapustę należy gotować znacznie
    dłużej, do miękkości. Dopiero kiedy będzie już prawie miękka dodajemy wędzonkę i
    dodatkowo doprawiamy łyżką cukru i odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *