Muffiny Red Velvet są bardzo tanie, wyjątkowo pyszne i prezentują się fenomenalnie. Nadają się idealnie na różne okazje (walentynki rocznic, święta itp.) w zależności od przygotowanego kształtu. Dlatego warto eksperymentować używając do nich foremek sylikonowych o różnych kształtach lub wykorzystać tradycyjną formę na muffiny. Podobnie z ozdobą, którą również można urozmaicać wymieniając bitą śmietanę np. na lukier albo serek. W przepisie poniżej zaprezentuję dwa pyszne warianty. Zapraszam.
Składniki na 12 muffinek:
- 1 szklanka mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 2/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki białego octu
Krem 1 lukrowo waniliowy
(użyłam jak robiłam w tradycyjnym kształcie muffin)
- 230 g serka kremowego typu Philadelphia
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii koniecznie przejrzystego
Serek i masło umieścić w misie miksera i miksować do powstania idealnie gładkiej konsystencji. Wówczas stopniowo dosypywać cukier puder, cały czas miksując. Na końcu dokładnie wymieszać z wanilią i udekorować babeczki nakładając krem łyżeczką lub przy pomocy szprycy.
Krem 2 śmietankowy
(użyłam jak robiłam serduszka)
- 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder – umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu. Kremem udekorować babeczki, nakładając go łyżką na wierzch lub za pomocą szprycy.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C i przygotować formę na muffiny. Powykładać papierowymi papilotkami.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać widelcem albo rózgą jajko z olejem, maślanką, barwnikiem i ekstraktem z wanilii.
Wszystkie suche składniki przesypać do mokrych i dokładnie wymieszać.
W kubeczku połączyć sodę z octem i kiedy się spieni wlać do ciasta. Po czym dokładnie wymieszać przez około 10 sekund. Ciasto podzielić na 12 foremek wypełniając je do 2/3 wysokości.
Od razu piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąc wystudzić na kratce. Ze wszystkich babeczek ściąć z góry około 1-2 mm ciasta. Udekorować kremem, a następnie oprószyć mocno pokruszonym ciastem.
Smacznego 🙂
Uwaga:
Różnej marki barwników spożywczych różnią się intensywność koloru. Proszę uważnie dodawać do pożądanego przez siebie koloru.