Muffiny Red Velvet

 

muffiny-red-velvet

Muffiny Red Velvet są bardzo tanie, wyjątkowo pyszne i prezentują się fenomenalnie. Nadają się idealnie na różne okazje (walentynki rocznic, święta itp.) w zależności od przygotowanego kształtu. Dlatego warto eksperymentować używając do nich foremek sylikonowych o różnych kształtach lub wykorzystać tradycyjną formę na muffiny. Podobnie z ozdobą, którą również można urozmaicać wymieniając bitą śmietanę np. na lukier albo serek. W przepisie poniżej zaprezentuję dwa pyszne warianty. Zapraszam.

muffiny-red-velvet-2

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki białego octu

Krem 1 lukrowo waniliowy

(użyłam jak robiłam w tradycyjnym kształcie muffin)

  • 230 g  serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii koniecznie przejrzystego

Serek i masło umieścić w misie miksera i miksować do powstania idealnie gładkiej konsystencji. Wówczas stopniowo dosypywać cukier puder, cały czas miksując. Na końcu dokładnie wymieszać z wanilią i udekorować babeczki nakładając krem łyżeczką lub przy pomocy szprycy.

Krem 2 śmietankowy

(użyłam jak robiłam serduszka)

  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder – umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu. Kremem udekorować babeczki, nakładając go łyżką na wierzch lub za pomocą szprycy.

muffiny-red-velvet-3

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C i przygotować formę na muffiny. Powykładać papierowymi papilotkami.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać widelcem albo rózgą jajko z olejem, maślanką, barwnikiem i ekstraktem z wanilii.

Wszystkie suche składniki przesypać do mokrych i dokładnie wymieszać.

W kubeczku połączyć sodę z octem i kiedy się spieni wlać do ciasta. Po czym dokładnie wymieszać przez około 10 sekund. Ciasto podzielić na 12 foremek wypełniając je do 2/3 wysokości.

Od razu piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąc wystudzić na kratce. Ze wszystkich babeczek ściąć z góry około 1-2 mm ciasta. Udekorować kremem, a następnie oprószyć mocno pokruszonym ciastem.

Smacznego 🙂

Uwaga:

Różnej marki barwników spożywczych różnią się intensywność koloru. Proszę uważnie dodawać do pożądanego przez siebie koloru.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *