Muffiny Red Velvet

 

muffiny-red-velvet

Muffiny Red Velvet są bardzo tanie, wyjątkowo pyszne i prezentują się fenomenalnie. Nadają się idealnie na różne okazje (walentynki rocznic, święta itp.) w zależności od przygotowanego kształtu. Dlatego warto eksperymentować używając do nich foremek sylikonowych o różnych kształtach lub wykorzystać tradycyjną formę na muffiny. Podobnie z ozdobą, którą również można urozmaicać wymieniając bitą śmietanę np. na lukier albo serek. W przepisie poniżej zaprezentuję dwa pyszne warianty. Zapraszam.

muffiny-red-velvet-2

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki białego octu

Krem 1 lukrowo waniliowy

(użyłam jak robiłam w tradycyjnym kształcie muffin)

  • 230 g  serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii koniecznie przejrzystego

Serek i masło umieścić w misie miksera i miksować do powstania idealnie gładkiej konsystencji. Wówczas stopniowo dosypywać cukier puder, cały czas miksując. Na końcu dokładnie wymieszać z wanilią i udekorować babeczki nakładając krem łyżeczką lub przy pomocy szprycy.

Krem 2 śmietankowy

(użyłam jak robiłam serduszka)

  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder – umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu. Kremem udekorować babeczki, nakładając go łyżką na wierzch lub za pomocą szprycy.

muffiny-red-velvet-3

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C i przygotować formę na muffiny. Powykładać papierowymi papilotkami.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać widelcem albo rózgą jajko z olejem, maślanką, barwnikiem i ekstraktem z wanilii.

Wszystkie suche składniki przesypać do mokrych i dokładnie wymieszać.

W kubeczku połączyć sodę z octem i kiedy się spieni wlać do ciasta. Po czym dokładnie wymieszać przez około 10 sekund. Ciasto podzielić na 12 foremek wypełniając je do 2/3 wysokości.

Od razu piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąc wystudzić na kratce. Ze wszystkich babeczek ściąć z góry około 1-2 mm ciasta. Udekorować kremem, a następnie oprószyć mocno pokruszonym ciastem.

Smacznego 🙂

Uwaga:

Różnej marki barwników spożywczych różnią się intensywność koloru. Proszę uważnie dodawać do pożądanego przez siebie koloru.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *