Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Lato to czas kiedy nasze
apetyty są nieco zmniejszone i też nikomu nie chce się stać nie wiadomo jak
długo przy garach, zwłaszcza w taki upał. To czas na odpoczynek, plaże,
spacery, tak więc sałatka będzie tu idealnym rozwiązaniem. Sałatka makaronowa jest
bardzo sycąca, ale także bardzo smaczna i co najważniejsze nadaje się na każdą
porę roku, użyte warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok. Ostatnio
przygotowałam ją przy okazji imienin męża, goście byli zachwyceni, dlatego
zachęcam do przygotowania jej również na różnego rodzaju imprezy.

Składniki:
  • Około 200 g dowolnego makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 15 pomidorków koktajlowych lub zwykłych,
    ale przy użyciu tych drugich, trzeba się pozbyć miąższu
  • 10 oliwek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1,2 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki drobno pokrojonego
    szczypiorku
  • ½ łyżeczki cukru, pieprz i sól do
    smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki

 

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na
opakowaniu, przelać zimna woda i po ostudzeniu pokroić na dość drobno.
Majonez zmieszać z ketchupem,
papryką, jogurtem i cukrem.
Tuńczyka odsączyć, włożyć do
miski i rozdrobnić. Dodać papryki pocięte na paseczki, koktajlowe pomidorki i
oliwki pokrojone na pół lub zwykłe pomidory w grubszą kostkę ale bez miąższu.
Makaron zmieszać z warzywami i
tuńczykiem, polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *